KPN stapt naar rechter uit onvrede over eisen Fox Sports

Sportzender Fox wil dat zijn belangrijkste kanaal, Fox Sports 1, in het standaardpakket van KPN wordt opgenomen. Het telecombedrijf is het daar echter niet mee eens en is naar de rechter gestapt. “Fox stelt nieuwe eisen, waarbij wij dat model niet in het belang van onze klanten vinden”, zegt KPN-topman Eelco Blok in gesprek met de NOS. Fox wil dat de zender Fox Sports 1, waarop het Eredivisievoetbal wordt uitgezonden, standaard voor alle KPN klanten te zien is. Hierdoor wordt het pakket duurder, ook voor kijkers die helemaal geen voetbal willen zien. In de huidige situatie is het zo dat klanten van KPN tegen extra betaling naar de zenders van Fox kunnen kijken.

Aflopend contract

KPN zou volgens Blok lang met Fox hebben onderhandeld, maar geen akkoord hebben bereikt. Het contract tussen KPN en Fox loopt aan het einde van de maand juli af. Omdat de Eredivisie binnenkort weer begint, moet er spoedig een nieuw contract worden afgesloten. De rechter doet deze week nog uitspraak in de zaak. Vodafone is wel meegegaan in de eisen van Fox. Klanten zullen daardoor 1,50 tot 2,50 euro per maand extra moeten betalen.

Ziggo
Aanbieder Ziggo heeft nog een doorlopend contract met Fox, meldt de NOS verder. Ziggo laat echter weten het met KPN eens te zijn: “Fox Sport draait enorme verliezen en door de tv-aanbieders te verplichten de zender in het standaardpakket op te nemen, dwingen ze de Nederlandse kijker om hen daarvoor te betalen. Dat is principieel niet juist”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat woensdag weten de voorwaarden die FOX stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal tegen het licht te gaan houden.