Oplichter slaat opnieuw toe via Marktplaats: celstraf voor niet geleverde goederen

Een 37-jarige man uit Geldrop is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor oplichting van meerdere mensen via Marktplaats. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

De verdachte lichtte eind vorig jaar 9 mensen op via Marktplaats. Hij zocht op die website actief naar mensen die goederen wilden kopen, benaderde hen en deed zich voor als bonafide verkoper. Daarbij gebruikte hij een valse naam. Ook plaatste de man zelf advertenties op Marktplaats waarin hij goederen te koop aanbood. In goed vertrouwen maakten de slachtoffers geld over, in de veronderstelling dat de goederen zouden worden opgestuurd. De verdachte liet hen in die waan, maar wist dat hij de goederen nooit zou leveren.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte misbruik maakte van het vertrouwen dat de kopers in hem stelden. Bovendien bracht hij het vertrouwen in de handel via internet in het algemeen schade toe. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan. Daarnaast weegt voor de rechtbank mee dat de man ook in 2014 en 2016 voor meerdere oplichtingen is veroordeeld. Dit weerhield hem er kennelijk niet van opnieuw een reeks mensen op te lichten. De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden nogmaals in de fout te gaan. Naast die celstraf moet de verdachte de 9 slachtoffers hun geleden schade vergoeden. Het gaat hier in totaal om ruim 900 euro.

Lees hier de uitspraak.